METERIAŞII x 5

au apărut ultimele 5 numere din MEŢERIAŞII, foae cu mâini.



 


"Acordarea are loc prin taiere/scurtare ( in felul acesta sunetul e mai inalt) sau prin subtiere ( sunetul devine mai adanc/jos). Cu aceste lemne care suna sunt posibile o multime de jocuri. Aruncat, prins, jonglaj, teatru, lupta, invartit, bataie sau muzica. Cu alte doua lemne care suna dar mai mici se poate canta astfel la toba de lemn. Fiecare bat de lemn este neterminat, imperfect, inca ne-gata."






Un istoric al textilelor în Ţările Romîne/preluat din Imagini ale cotidianului
Drumul mirodeniilor prin Sibiu/ Constanţa Vintilă-Ghiţulescu/ preluat din Dilema veche
O descriere a materialelor textile
Despre aba/preluat din Maria Pătraşcu, ultima ţesătoare din Ciuperceni
Definiţii: aba, dimie, piua, fetru
Meşteşugari craioveni în veacurile XVI – XVII/ (extras din Meşteşugari şi Neguţători din trecutul Craiovei. Documente 1666 – 1865, editată de Direcţia Arhivelor tatului)

"Continuăm descrierea meşteşugurilor, a uneltelor şi materialelor de lucru, cuprinse în lista publicată de către Şerban Anghelescu, cu trei numere în urmă. Aşa cum argumentam în alt text, gîndirea tehnică europeană este originată în corecta descriere a mişcării. 1+1=2 doar pentru ca lucrurile se află în vecinătate, de spaţiu sau de sens. Pentru meşteşugari, sunt mai multe feluri de a mişca lucrurile (uneltele), pentru a obţine un atribut dorit. Presare, rulare, frecare, tăiere."






De la tricotat la Marx/ Alyssa Grossman
Meşterul sticlar Massimo Memo, Burano/ Interviu şi traducere: Serafina Pastore
Un dos de palmă/ Călin Torsan
Desprinderea meşteşugurilor şi negoţului de agricultură/extras din "Meşteşugari şi Neguţători din trecutul Craiovei"




Un dos de palmă/ Călin Torsan
"Palme bine întinse, ca nişte foi de pe care poţi citi gânduri, aventuri, trăsnăi. Linii ca alea de tramvai, de tren, căi cu destinaţii precise, hotărâte de soartă, karmă, Dumnezeu, atent dezvăluite de ochii tuciurii în care poţi dibui, bine ascuns, ghiocul. Chiromanţia, arta cititului în palmă. Cheir, adică mână, manteia, adică prevestire. În greacă, bineînţeles. Aristotel a scris despre aceasta cu aproximativ 2500 de ani în urmă. Şi se pare că elenii au preluat arta respectivă tocmai din India."





Magna Charta Libris/ Răzvan Supuran
Note pentru o catedrală din hârtie făcută în cheie de boltă
despre catedră/catedral/catedrală
cathedra / ex cathedra
4 tipuri de mişcare sau schimbare (Artistotel)
arta (tehne)
telos: împlinire, încheiere, scop.
meşteşugul, implicit breasla



Magna Charta Libris / Răzvan Supuran
"… că hîrtia-i ca o haină iară biserica-i ca o casă. Uneori, lucrurile importante-s numa-n în pod şi-n pivniţă. … făcute pe sensul firelor din creşterea lumii, templele şi hîrtiile nu îşi (mai) găsesc o altă folosinţă (mai bună), decît cea a ambalajelor. … deşi este descriere a înaltului, templul este aşezat orizontal, către înainte, tot înainte, la răsărit. Oul este singurul obiect mundan care poate împăca cele două arătări. Nu e nici înalt, nici lung, nici lat."





  

Cancanal/ Răzvan Supuran
douămese / Şerban Anghelescu
/ Călin Torsan
Amy's Place / Iuliana Bălan
Despre întuneric / Cosmin Manolache
Nevoia de canal (?) / Andreea Botezan





douămese/ Şerban Anghelescu
 "M-a distrus domle mi-a mîncat nopţile aşa cum o vezi face pe distanta da-i o tîrfă de ultimă speţă se ţine cu toţi şi ştii e alcoolică răstoarnăpaharele şi bea tot ce curge pe ea neruşinata şi nu găseşti sub ea o firimitură mănîncă tot şi face avansuri clienţilor suspendă-ţi pofta-n cui îţi aud urechea hulpavă de murdărele à la Brumaru de Sade şi aşa anonim cum mă vezi da am şi eu mîndria mea am părăsit-o brusc. Am găsit alta."

(photos by Atelierul de Carte)

Postări populare